Fiskfärs

FISKFÄRS

700g laxfile eller gädda
3 ägg
75 g avsvalnat smällt smör
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3 msk potatismjöl
3 tsk. Salt
5 msk chilisås
1 dl väl avrunnen spenat eller broccoli ( dj )

Skölj fileerna eller tina djupfryst.
Mal fisken i bitar i matberedaren. Tillsätt äggen rör om kraftigt, tillsätt smör, vispgr.
mjölk,potatismjöl,salt. Alltsammans blandas väl. Blanda 1/3 av färsen med chilisås
1/3 med spenat smörj bröa 2 st 1,5 l form ( tag gärna folieformar då behöver du ej smörja ) Tag sedan 1/3 vit färs i botten sen grön och sist röd.
Slå formen så att färsen fyller formen väl. Täck med ungsfolie.
Grädda i 175 gr. Ungefär i 1 ¼ tim. Färsen ska vara fast, låt stå ½ tim.
Stjälp upp och låt den kallna serveras med nypotatis eller pressad potatis.
TILL GARNERING: salladsblad skivad gurka skalade räkor dillkvistar ev. laxrosor.

UTMÄRKT ENTRÉRÄTT:

1 skiva färs på ett salladsblad räkor eller laxros som dekoration en klick sås och en liten bulle.

SÅS:

3-5 msk majonäs fettfri
1 msk senap ( slotts )
saft av ½ citron
salt, socker, vitp.
5 dl vispgrädde ( ej för hårt vispad )
finhackad dill
(denna sås kan också användas till cassler kokt skinka och stekt fisk )

Lax i Thaisås med röd curry och kokos

>LAX I THAISÅS MED RÖD CURRY & KOKOS

4 portionsbitar lax
1 burk kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 limefrukt, rivet skal +juice
1/2 tsk salt

Gör så här:

Skär laxen i bitar, vispa sedan ihop ovanstående ingredienser till en sås. Häll såsen i en traktörpanna och låt koka upp. Lägg i laxen och låt den sjuda klar. Tar ca 8 min beroende på fiskens storlek.

Servera med ris och sockerärter eller wokade grönsaker.

TIPS! Byt ut laxen mot kyckling. Annars samma procedur.

(från Martinas blogg)

Laxpaj

>Pajdeg:
3dl vetemjöl
100g margarin
1 nypa margarin
3 msk vatten

Fyllning:
1dl hackad gul lök
1msk olja
300g rökt lax
3 ägg
3dl vispgrädde
3dl riven ost
1dl hackad dill
salt&peppar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, låt vila ca 1 timme i kylen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Stek löken mjuk i lite olja. Skär laxen i tärningar. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Blanda ner lax, lök och dill. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ca 25 minuter i 225 grader.

(Från Britt)