Fiskfärs

FISKFÄRS

700g laxfile eller gädda
3 ägg
75 g avsvalnat smällt smör
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3 msk potatismjöl
3 tsk. Salt
5 msk chilisås
1 dl väl avrunnen spenat eller broccoli ( dj )

Skölj fileerna eller tina djupfryst.
Mal fisken i bitar i matberedaren. Tillsätt äggen rör om kraftigt, tillsätt smör, vispgr.
mjölk,potatismjöl,salt. Alltsammans blandas väl. Blanda 1/3 av färsen med chilisås
1/3 med spenat smörj bröa 2 st 1,5 l form ( tag gärna folieformar då behöver du ej smörja ) Tag sedan 1/3 vit färs i botten sen grön och sist röd.
Slå formen så att färsen fyller formen väl. Täck med ungsfolie.
Grädda i 175 gr. Ungefär i 1 ¼ tim. Färsen ska vara fast, låt stå ½ tim.
Stjälp upp och låt den kallna serveras med nypotatis eller pressad potatis.
TILL GARNERING: salladsblad skivad gurka skalade räkor dillkvistar ev. laxrosor.

UTMÄRKT ENTRÉRÄTT:

1 skiva färs på ett salladsblad räkor eller laxros som dekoration en klick sås och en liten bulle.

SÅS:

3-5 msk majonäs fettfri
1 msk senap ( slotts )
saft av ½ citron
salt, socker, vitp.
5 dl vispgrädde ( ej för hårt vispad )
finhackad dill
(denna sås kan också användas till cassler kokt skinka och stekt fisk )

Ansjovisrulle

Ansjovisrulle

50 g marg.
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk ansjovisspad
3 äggulor
½ tsk bakpulver
3 äggvitor

Fyllning :
2 msk. marg.
3 st. gul lök hackade
1 burk (125g) ansjovisfileer hackade
50 g riven ost
1 dl hackad persilja

Smält marg. Rör ner mjöl och späd med mjölk och grädde. Koka såsen, som blir ganska tjock, någon minut. Tillsätt ansjovisspad, äggulor och bakpulver. Låt smeten svalna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Smörj ett bakplåtspapper och bred ut. Grädda i 250g i ca: 20min.

Fräs löken mjuk blanda i ansjovis. Bred lökmassan över kakan och strö över persilja och hälften av osten. Rulla ihop kakan till en rulle. Strö över resten av osten och gratinera den i 275g ungsvärme i ca: 6-8 min.

Om rullen lagas i förväg och är kall, gratinera den i 225g ungsvärme i ca: 15 min. för att den ska bli genomvarm.

Lax i Thaisås med röd curry och kokos

>LAX I THAISÅS MED RÖD CURRY & KOKOS

4 portionsbitar lax
1 burk kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 limefrukt, rivet skal +juice
1/2 tsk salt

Gör så här:

Skär laxen i bitar, vispa sedan ihop ovanstående ingredienser till en sås. Häll såsen i en traktörpanna och låt koka upp. Lägg i laxen och låt den sjuda klar. Tar ca 8 min beroende på fiskens storlek.

Servera med ris och sockerärter eller wokade grönsaker.

TIPS! Byt ut laxen mot kyckling. Annars samma procedur.

(från Martinas blogg)

Matjestårta med ishavsrom

Matjestårta med ishavsrom

Det här behövs (som ensamrätt) till 4 portioner

4 skivor kavring
30 g smör eller margarin
1 burk matjesfiléer
½ rödlök
250 g kesella lätt
2 ägg 1 burk ishavsrom à 60 g
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
svartpeppar

Ugn: 225˚

Gör så här:

1. Finfördela kavringen i mixer eller matberedare. Smält matfettet och blanda samman det med kavringsmulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.

2. Låt matjesfiléerna rinna av. Tärna dem fint. Skala och hacka löken fint.

3. Rör samman kesellan med ägg, matjesfiéer, ishavsrom, lök, gräslök och dill. Smaka av med lite svartpeppar.

Bred blandningen över kavringbottnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Garnera efter smak.

(från Karin)

Laxpaj

>Pajdeg:
3dl vetemjöl
100g margarin
1 nypa margarin
3 msk vatten

Fyllning:
1dl hackad gul lök
1msk olja
300g rökt lax
3 ägg
3dl vispgrädde
3dl riven ost
1dl hackad dill
salt&peppar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, låt vila ca 1 timme i kylen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Stek löken mjuk i lite olja. Skär laxen i tärningar. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Blanda ner lax, lök och dill. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ca 25 minuter i 225 grader.

(Från Britt)