Stekt oxfilé med krämig getostpotatis

Kock: Andreas Nylén TV-program: Nyhetsmorgon  Datum: 2008/05/05

Ingredienser

800 g oxfilé i 4 bitar
600 g nypotatis, kokt & skivad
1 st rödlök, tunt skivad
4 st salladslökar, tunt skivade
2 st paprikachili, urkärnade
1 dl färskgetost eller chévre
1 dl creme fraiche
50 g babyspenat
1 dl persilja, hackad
smör och olivolja
salt och svartpeppar

Antal portioner: 4

Gör så här
1. Stek köttet i brynt smör och olja till gyllene stekyta.
2. Tillaga köttet klart i ugn i 160 C i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 56 C.
3. Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
4. Strimla paprikan och stek den hastigt med rödlök och salladslök i lite olivolja.
5. Blanda grönsakerna med potatis, persilja, getost & créme fraiche, salta och peppra.
6. Blanda i spenat innan servering och toppa köttet med persilja och salt.

Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng, citrongrönsaker och varmrökt rödvinssky

Vi provade ett recept från Allt om mat. Det blev så gott att jag måste spara det här också.

Ingredienser

1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st timjankvistar

Gratäng:

1 kg jordärtskockor
1 kg mandelpotatis
2 st lökar, gula
4 st vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
6 dl mellangrädde
lite salt
1 msk citronsaft

Rödvinssky:

1 st lök, gul
1 st vitlök, king solo
100 g rotselleri
1 st morot
100 g sidfläsk, varmrökt
10 st timjan, kvistar
1 msk olivolja
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl vin, rött
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Grönsaker:

500 g gulbetor
500 g morötter
16 st brysselkål
16 st rödlökar, små
2 msk olivolja
2 st citroner, rivet skal av
2 tsk honung
1 msk gräslök, hackad
1 msk persilja, strimlad
2 tsk flingsalt

Garnering:

1 dl körvel, plockad

Tillagning

1. Rödvinssky: Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan.2. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.3. Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt.4. Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft.

5. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form.

6. Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna.

7. Kött: Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form. Hit kan förberedas.

8. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.

9. Servering: Höj ugnsvärmen till 225°. Grädda gratängen mitt i ugnen 20–25 min tills den fått fin färg.

10. Värm grönsakerna i olivolja i en kastrull. Smaka av med citronskal, honung, gräslök, persilja och flingsalt. Garnera med körvel.

11. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

12. Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.