Stekt oxfilé med krämig getostpotatis

Kock: Andreas Nylén TV-program: Nyhetsmorgon  Datum: 2008/05/05

Ingredienser

800 g oxfilé i 4 bitar
600 g nypotatis, kokt & skivad
1 st rödlök, tunt skivad
4 st salladslökar, tunt skivade
2 st paprikachili, urkärnade
1 dl färskgetost eller chévre
1 dl creme fraiche
50 g babyspenat
1 dl persilja, hackad
smör och olivolja
salt och svartpeppar

Antal portioner: 4

Gör så här
1. Stek köttet i brynt smör och olja till gyllene stekyta.
2. Tillaga köttet klart i ugn i 160 C i ca 10 buy phentermine online minuter eller till en innertemperatur på 56 C.
3. Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
4. Strimla paprikan och stek den hastigt med rödlök och salladslök i lite olivolja.
5. Blanda grönsakerna med potatis, persilja, getost & créme fraiche, salta och peppra.
6. Blanda i spenat innan servering och toppa köttet med persilja och salt.

Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng, citrongrönsaker och varmrökt rödvinssky

Vi provade ett recept från . Det blev så gott att jag måste spara det här också.

Ingredienser

1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st timjankvistar

Gratäng:

1 kg jordärtskockor
1 kg mandelpotatis
2 st lökar, gula
4 st vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
6 dl mellangrädde
lite salt
1 msk citronsaft

Rödvinssky:

1 st lök, gul
1 st vitlök, king solo
100 g rotselleri
1 st morot
100 g sidfläsk, varmrökt
10 st timjan, kvistar
1 msk olivolja
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl vin, rött
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Grönsaker:

500 g gulbetor
500 g morötter
16 st brysselkål
16 st rödlökar, små
2 msk olivolja
2 st citroner, rivet skal av
2 tsk honung
1 msk gräslök, hackad
1 msk persilja, strimlad
2 tsk flingsalt

Garnering:

1 dl körvel, plockad

Tillagning

1. Rödvinssky: Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan.2. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.3. Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills phentermine without prescription ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt.4. Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft.

5. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form.

6. Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna.

7. Kött: Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form. Hit kan förberedas.

8. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.

9. Servering: Höj ugnsvärmen till 225°. Grädda gratängen mitt i ugnen 20–25 min tills den fått fin färg.

10. Värm grönsakerna i olivolja i en kastrull. Smaka av med citronskal, honung, gräslök, persilja och flingsalt. Garnera med körvel.

11. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

12. Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.