Skånsk kyckling

SKÅNSK KYCKLING

4-5 kycklingfileer lägges i marinad minst 2 tim.

Marinad: 2msk. Skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
2 tsk timjan (ev. mindre)
2 msk honung

Vänd fileerna några gånger. Bryn fileerna först på stekjärn och sen in i ugnen ca. 25 min.

SÅS: Skala och finhacka 2 schalottenlökar och koka den med
3dl rödvin,
1dl vatten,
4msk koncentrerad kalvfond,
1msk tomatpure,
lite vitpeppar
ca 10 min.

Red av med ca 2 tsk maizena

Chilimarinerad kyckling med limeyoghurtsås

Chilimarinerad kyckling med limeyoghurtsås
4 Kycklingklubbor (à 250 g)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk chilipulver
1/2 msk smör

Ugnsbakad sötpotatis
600 g sötpotatis
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Limeyoughurt
2 dl matyoughurt
1 vitlöksklyfta, pressad
rivet skal och saft av 1 lime (ca 2 msk)
2 tsk honung
2 krm salt

Tillbehör
korianderblad

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hugg av benet längst ner på kycklingklubban med en stor kniv. Gnid
in kycklingen med salt, socker och chilipulver. Stek kycklingen
gyllenbrun i smöret i en stekpanna. Lägg över på en plåt och stek
färdigt mitt i ugnen ca 35 min tills den är genomstekt.
3. Skär sötpotatisen mitt itu på längden och snitta ytan med en kniv.
Lägg på en plåt och blanda med olivolja och salt. Baka mitt i ugnen
30-40 min tills den är mjuk.
4. Blanda youghurten, vitlök, limeskal, limesaft, honung och salt.
5. Fördela kyckling, sötpotatis och sås på 4 tallrikar och garnera med
koriander.

Sås till kassler eller kycklingfilé

Sås till kassler eller kycklingfilé

2 lökar hackas och brynes lätt
50g rökt skinka hackas och tillsättes mot slutet
2 tsk.rosepeppar krossas
1 msk. tomatpuré
1 grönsaksbuljong
1½ dl vispgrädde
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl vin (rött)
1 msk kinasoja
1 krm. dragon
1 krm. paprikapulver

Skiva 6-8 hg kassler häll såsen över.
Strö riven ost över.
Servera ris eller pressad potatis till.

Lycka till.
Landskrona den 5 mars 2005.
Kerstin Nordström.

GRATÄNG KYCKLING eller KASSLER

2 lökar hackas och brynes lätt
50g rökt skinka hackas och tillsättes mot slutet
2 tsk. rosepeppar krossas
1 msk. tomatpure´
1 grönsaksbuljong
1½ dl v.grädde
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl rött vin
1 msk kinasoya
1 krm. dragon
1 krm. paprikapulver

Allt blandas och hälls över 8 hg kassler i skivor eller 4 kycklingfile´brynta.
Strö riven ost över.

200g 25-30 min i ugn. Servera ris eller pressad potatis och en god sallad till