Sambal fläskfilé med kryddstark sallad

Sambal fläskfilé med kryddstark sallad

Magnus Hultbergs blogg hittade vi denna kryddstarka rätt som har blivit lite av en favorit hemma.

Rätten består av en matig sallad med kryddig dressing samt en gryta av fläskfilé i kokosmjölk som lämpligen serveras med ris.

INGREDIENSER för fyra personer

Sallad:
1 röd paprika
300 gram gröna bönor (haricots verts)
200 gram sockerärter
100 gram linsgroddar
två till tre nävar spenatblad (eller mer om du gillar det gröna)
1 röd lök (eller silverlök)

Kryddstark dressing:
40 ml jordnöts- eller sesamolja
4 tsk mörk vinäger (prova äppelcidervinäger om du vill ha lite sötma)
80 ml vatten
1 röd chilifrukt, finhackad
2 pressade eller finhackade klyftor vitlök
1 tsk ingefära, riven färsk

Sambal fläskfilé:
500 gram fläskfilé
40 ml sambal-pasta (Sambal Oelek, chilipasta)
4 tsk neutral olja
1 röd chilifrukt
2 klyftor vitlök
4 dl kokosmjölk
lite Kikkoman-soya
lite flytande honung
skuren salladslök (skivor) till garnering

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Koka ris för fyra personer under tiden du gör nedanstående.

Börja med dressingen. Hetta upp oljan i en liten gryta. Finhacka chilin, med kärnor om du vill ha det riktigt starkt, utan om du vill mildra det något, lägg i grytan. Finhacka eller pressa vitlöken över chilin. Stek under omrörning i någon minut. Häll sen på vinäger och vatten, låt sjuda i ytterligare någon minut. Ta av grytan och låt dressingen svalna medan du gör salladen.

Ansa bönorna (skär av eventuellt smått spret i ändarna). Skär paprikan i strimlor. Skölj spenat och sockerärter. Koka upp vatten i en vid gryta och lägg i bönorna någon minut så att de skållas. Under tiden vattnet kokar upp kan du skära löken i tunna skivor. Häll av vattnet och blanda bönorna, paprikan, groddarna, spenaten, löken och sockerärterna i en bunke. Ställ åt sidan. Men absolut inte i kylen, sallad ska INTE vara kall!

Rensa fläskfilén från hinnor och annat tråkigt, skär den i strimlor. Enklast är att skära medaljonger (alltså skivor) av fläskfilén och sen strimla dessa. Lägg strimlorna tillsammans med sambal och olja i en bunke och rör om ordentligt.

Finhacka chilifrukten (med kärnor för riktig hetta som sagt) och vitlöken. Hetta upp en wok-panna tills den är riktigt varm och lägg i chili- och vitlökshacket. Rör om lite kort och stek därefter fläskfilén under omrörning i två omgångar i cirka två minuter var tills köttet är brynt och mört. Lägg tillbaks allt kött i pannan. Sänk värmen något.

Häll på kokosmjölk och rör ihop med köttet. Addera soya för sälta och honung för sötma efter smak. Sjud utan lock i cirka två minuter. Garnera med den skivade salladslöken.

SERVERING

Precis innan du serverar, häll dressingen över salladen och vänd runt den försiktigt. Servera sallad och fläskfilé med ris, se till att sätta fram massor med dryck.