Stekt oxfilé med krämig getostpotatis

Kock: Andreas Nylén TV-program: Nyhetsmorgon  Datum: 2008/05/05

Ingredienser

800 g oxfilé i 4 bitar
600 g nypotatis, kokt & skivad
1 st rödlök, tunt skivad
4 st salladslökar, tunt skivade
2 st paprikachili, urkärnade
1 dl färskgetost eller chévre
1 dl creme fraiche
50 g babyspenat
1 dl persilja, hackad
smör och olivolja
salt och svartpeppar

Antal portioner: 4

Gör så här
1. Stek köttet i brynt smör och olja till gyllene stekyta.
2. Tillaga köttet klart i ugn i 160 C i ca 10 buy phentermine online minuter eller till en innertemperatur på 56 C.
3. Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
4. Strimla paprikan och stek den hastigt med rödlök och salladslök i lite olivolja.
5. Blanda grönsakerna med potatis, persilja, getost & créme fraiche, salta och peppra.
6. Blanda i spenat innan servering och toppa köttet med persilja och salt.

Fikonfyllda oxrullader med glöggsås

Servera rulladerna med saffranspotatis.
Det här behövs till 2 portioner:
300 g lövbiff
salt, peppar
2 1/2 dl buljong
Fyllning:
3 torkade fikon
2 msk finhackad rödlök
1 tsk kapris
1 msk hackad persilja
1 krm kryddpeppar
Sås:
2 dl sky
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1/2 msk soja
2 msk glögg
salt, peppar

Gör så här:
1. Hacka fikonen ganska fint. Skala och finhacka löken. Hacka kapris och persilja. Rör samman alla ingredienser till fyllningen.
2. Lägg ut köttskivorna och krydda dem med salt och peppar. Fördela fyllningen på dem. Vik in långsidorna lite och rulla ihop rulladerna från kortsidan. Fäst med tandpetare.
3. Bryn rulladerna gyllene runtom i lite matfett. Lägg över dem i en liten gryta och tillsätt buljongen. Låt rulladerna sjuda på svag värme under lock ca 40-50 minuter. Ta upp rulladerna med hålslev, sila skyn och mät upp den.
4. Häll 2 dl sky i grytan. Rör ut mjölet med lite av grädden. Vispa ner det i skyn tillsammans med resten av grädden, soja och glögg. Låt allt koka ca 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Lägg eventuellt ner rulladerna i såsen och låt allt bli genomvarmt.
5. Bjud saffranspotatis, gelé eller lingon och pressgurka till.

Skånsk kyckling

SKÅNSK KYCKLING

4-5 kycklingfileer lägges i marinad minst 2 tim.

Marinad: 2msk. Skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
2 tsk timjan (ev. mindre)
2 msk honung

Vänd fileerna några gånger. Bryn fileerna först på stekjärn och sen in i ugnen ca. 25 min.

SÅS: Skala och finhacka 2 schalottenlökar och koka den med
3dl rödvin,
1dl vatten,
4msk koncentrerad kalvfond,
1msk tomatpure,
lite vitpeppar
ca 10 min.

Red av med ca 2 tsk maizena

Världens bästa chili

Det här receptet hittade jag här. Det är så otroligt gott att jag kopierade det hit också, så att receptet inte försvinner.

=================================

VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken ”Jakten på den äkta chilin”.

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:

tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs
Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
– NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En helflaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:

Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
”Before the next teardrops falls”, Doug Sahms ”Wasted days and wasted
nights” eller Creedende Clearwater Revivals ”Lodi”.
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ ”Will The Circle Be Unbroken”
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:

I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
Desert Storm.

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.

Saffranspotatis

Det här behövs till 2 portioner:
350-400 g potatis
1/2 dl kokande vatten
1 kuvert saffran
1/2 rödlök
1/2 msk vit balsamvinäger
1 msk matolja
1 tsk grovmalen senap
1/2 tsk salt
3/4 dl grönsaksbuljong
Ugn: 225 grader

Gör så här:
1. Lägg saffranet i en liten skål och häll över 3 msk kokande vatten. Låt det stå och dra ca 8-10 minuter.
2. Skala potatis och lök. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en eldfast form.
3. Blanda samman saffransvattnet med balsamvinäger, matolja, senap, salt och grönsaksbuljong. Häll det över potatisen.
4. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den mitt i ugnen. Stek potatisen ca 30 minuter. Ta bort folien och rör om. Ställ tillbaka formen utan folie och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Canelloni con Spinachi

Lasagneplattor
Färsk spenat
Ricotta eller keso, 3msk
Gul lök
Olivolja
Muskot, salt&peppar
Parmesan
Bechamelsås
Tomatsås (olja, krossad tomat, basilika, vitlök)
hackade valnötter (kan uteslutas)

Hacka lök o spenat. Bryn löken i olja + lite smör. Lägg i spenaten.
Koka upp vatten till plattorna och stoppa i dem en och en i vattnet.
Blanda i muskot, salt & peppar och Ricotta i spenatröran. Tillsätt eventuellt hackade valnötter.
Lägg de kokta plattorna på lite parmesan. Fördela fyllningen på pastan och rulla ihop.
Lägg i gratängform med tomatsås under och över. Häll bechamelsås på och strö ost över.
Baka i ugn i 10 minuter, 250 grader.

Grillad örtmarinerad fläskkotlett

>Grillad örtmarinerad fläskkotlett
Hel fläskkotlett, benfri. 150g/person
1 dl olivolja
1 msk soja
2 klyftor vitlök
salvia, rosmarin, basilika
peppar

Blanda marinaden (hacka örterna och vitlöken och blanda med olja och soja, peppra)
Lägg köttet i marinaden i kylen (i en plstpåse) i ett par timmar, minst.
Bryn köttet snabbt direkt över grillglöden och låt sen köttbiten grilla indirekt.
Vänd var 10:e minut ungefär. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 70 grader. Det tar ca en timme. Låt kotlettbiten vila i folie minst 10 minuter.

Sambal fläskfilé med kryddstark sallad

Sambal fläskfilé med kryddstark sallad

Magnus Hultbergs blogg hittade vi denna kryddstarka rätt som har blivit lite av en favorit hemma.

Rätten består av en matig sallad med kryddig dressing samt en gryta av fläskfilé i kokosmjölk som lämpligen serveras med ris.

INGREDIENSER för fyra personer

Sallad:
1 röd paprika
300 gram gröna bönor (haricots verts)
200 gram sockerärter
100 gram linsgroddar
två till tre nävar spenatblad (eller mer om du gillar det gröna)
1 röd lök (eller silverlök)

Kryddstark dressing:
40 ml jordnöts- eller sesamolja
4 tsk mörk vinäger (prova äppelcidervinäger om du vill ha lite sötma)
80 ml vatten
1 röd chilifrukt, finhackad
2 pressade eller finhackade klyftor vitlök
1 tsk ingefära, riven färsk

Sambal fläskfilé:
500 gram fläskfilé
40 ml sambal-pasta (Sambal Oelek, chilipasta)
4 tsk neutral olja
1 röd chilifrukt
2 klyftor vitlök
4 dl kokosmjölk
lite Kikkoman-soya
lite flytande honung
skuren salladslök (skivor) till garnering

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Koka ris för fyra personer under tiden du gör nedanstående.

Börja med dressingen. Hetta upp oljan i en liten gryta. Finhacka chilin, med kärnor om du vill ha det riktigt starkt, utan om du vill mildra det något, lägg i grytan. Finhacka eller pressa vitlöken över chilin. Stek under omrörning i någon minut. Häll sen på vinäger och vatten, låt sjuda i ytterligare någon minut. Ta av grytan och låt dressingen svalna medan du gör salladen.

Ansa bönorna (skär av eventuellt smått spret i ändarna). Skär paprikan i strimlor. Skölj spenat och sockerärter. Koka upp vatten i en vid gryta och lägg i bönorna någon minut så att de skållas. Under tiden vattnet kokar upp kan du skära löken i tunna skivor. Häll av vattnet och blanda bönorna, paprikan, groddarna, spenaten, löken och sockerärterna i en bunke. Ställ åt sidan. Men absolut inte i kylen, sallad ska INTE vara kall!

Rensa fläskfilén från hinnor och annat tråkigt, skär den i strimlor. Enklast är att skära medaljonger (alltså skivor) av fläskfilén och sen strimla dessa. Lägg strimlorna tillsammans med sambal och olja i en bunke och rör om ordentligt.

Finhacka chilifrukten (med kärnor för riktig hetta som sagt) och vitlöken. Hetta upp en wok-panna tills den är riktigt varm och lägg i chili- och vitlökshacket. Rör om lite kort och stek därefter fläskfilén under omrörning i två omgångar i cirka två minuter var tills köttet är brynt och mört. Lägg tillbaks allt kött i pannan. Sänk värmen något.

Häll på kokosmjölk och rör ihop med köttet. Addera soya för sälta och honung för sötma efter smak. Sjud utan lock i cirka två minuter. Garnera med den skivade salladslöken.

SERVERING

Precis innan du serverar, häll dressingen över salladen och vänd runt den försiktigt. Servera sallad och fläskfilé med ris, se till att sätta fram massor med dryck.

Chilimarinerad kyckling med limeyoghurtsås

Chilimarinerad kyckling med limeyoghurtsås
4 Kycklingklubbor (à 250 g)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk chilipulver
1/2 msk smör

Ugnsbakad sötpotatis
600 g sötpotatis
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Limeyoughurt
2 dl matyoughurt
1 vitlöksklyfta, pressad
rivet skal och saft av 1 lime (ca 2 msk)
2 tsk honung
2 krm salt

Tillbehör
korianderblad

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hugg av benet längst ner på kycklingklubban med en stor kniv. Gnid
in kycklingen med salt, socker och chilipulver. Stek kycklingen
gyllenbrun i smöret i en stekpanna. Lägg över på en plåt och stek
färdigt mitt i ugnen ca 35 min tills den är genomstekt.
3. Skär sötpotatisen mitt itu på längden och snitta ytan med en kniv.
Lägg på en plåt och blanda med olivolja och salt. Baka mitt i ugnen
30-40 min tills den är mjuk.
4. Blanda youghurten, vitlök, limeskal, limesaft, honung och salt.
5. Fördela kyckling, sötpotatis och sås på 4 tallrikar och garnera med
koriander.

Lövbiffar i mexifräs

>Lövbiffar i mexifräs

Ingredienser
Portioner: 4

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 burk majs (340 g)
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
2 dl riven ost
1 msk smör eller margarin
500 g lövbiff
1 tsk salt
1 krm chilipeppar

Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en stekpanna. Tillsätt majsen med sitt spad, jalapeno, spiskummin och salt. Låt puttra några min. Rör i osten. Hetta upp matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och slutat skumma läggs lövbiffarna i och får steka på hög värme ca 2 min/sida. Krydda med salt och chilipeppar. Fördela fräset på köttet.

och en sak till: