Juldessert

Med färdigkokt risgrynsgröt och vaniljvisp gör du snabbt den här läckra desserten
Det här behövs till 2port:
2 dl kall kokt risgrynsgröt
1 dl vispad vaniljvisp
8 sötmandlar
100 g färska eller djupfrysta jordgubbar eller hallon
1/2 dl gelésocker multi
1 dl utspädd lättsockrad saft, samma smak som på bären

Garnering:
kanelstång
citronmeliss

Gör så här:
1. Hacka mandeln och rör samman gröt, mandel och vaniljvisp. Fördela det i 2 portionsglas.
2. Fördela tinade och avrunna bär eller färska bär över gröten.
3. Koka upp saft och gelésocker. Låt det koka 1/2 minut och sedan svalna lite. Täck bären med saften. Ställ desserten kallt i kylskåpet till serveringen. Garnera med kanelstång och citronmeliss.

(från HJ)

Frusen hallon-cheesecake med blåbär

6-8 personer

200 g chocolate chip cookies
50 g smält smör

Fyllning

2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt

Garnering

2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär

1. Täck botten på en springform, ca 22 centimeter i diameter, med bakpapper. Krossa kexen till fina smulor och blanda ner smöret. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten på formen. Ställ formen kallt.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med 1 dl av sockret vitt och pösigt.
3. Mosa hallonen och rör ner i äggsmeten. Vispa grädden och blanda ner den.
4. Vispa äggvitorna med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitorna i hallonkrämen och häll massan i formen. Ställ formen i frysen i 4 timmar.
5. Ta ut formen från frysen och bre på blåbärssylten. Garnera med hallon och blåbär. Låt cheesecaken stå i rumstemperatur ca 30 minuter före serveringen.

Chokladälskarens dröm

Det här är nog världens godaste kladdkaka. Jag brukar ta hälften mjölkchoklad och hälften mörk choklad, det blir väldigt bra i mitt tycke. OBS! Använd inte blockchoklad. Jag brukar använda Marabou. Receptet kommer från ”Allt Om Mat”.

Till 10-12 bitar

200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smör och bitar av choklad tillsammans i en kastrull på svag värme.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda bakpulver och mjöl noga.

5. Rör försiktigt ner det avsvalnade chokladsmöret i äggvispet, sikta ner mjölet och vänd ner det varsamt.

6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna i formen. Servera med vispad kall grädde.