Frukostbröd med lingon

 

Lingonbröd

2 st

3 dl vatten
1 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 msk linfrön
50 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl matolja
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl

Ugn 200 grader

Gör så här

1. Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman till en tjock gröt, ca 5-7 min. Låt gröten svalna till rumstemperatur.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma gröten, vatten, olja, lingonsylt och salt. Blandningen ska vara fingervarm. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta sedan degen kraftigt med degkrokar. Låt den jäsa under bakduk 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och baka ut till två avlånga limpor. Smörj och mjöla två 1,5-liters avlånga brödformar och lägg i limporna. Låt jäsa under bakhanduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Tekakor, Hamburgerbröd eller Baguetter

Tekakor, Hamburgerbröd eller Baguetter

1 msk sesamfrö
1 msk rågkross
1 msk vetekli
1 msk linfrö
2 dl vatten

koka 5 min, låt svalna
blanda med:
50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
½ dl flytande margarin
1 dl havregryn
1½ tsk salt
2 msk sirap
ca 6dl rågsikt
ca 6dl vetemjöl

Kör 10 min i matberedare. Låt degen jäsa 30 min.
Baka ut till 16 bullar eller 16 baguetter. bullarna kan plattas till och nagga
med gaffel till tekakor eller hamburgerbröd.
In i ugnen på 225 grader ca 15 min.

Brytbullar

 Brytbullar (bakas som rund kaka)

4 msk marg.
½ l vatten
50 g jäst
1 tsk. Salt
1 msk. Socker
ca 13 ½ dl vetemjöl

Bullarna jäses 1 gång. Pensla med ägg.
250g ca: 10 min.

Landskrona den 19 maj 2003
Kerstin Nordström.