Örtkryddade köttbullar i mustig sås

Örtkryddade köttbullar i mustig sås

Till 4 pers:
500g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1/2 hackad gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
smör till stekning
Sås:
1 msk smör
1/2 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 burk krossade tomater (400g)
1 burk grillad röd paprika i olja (270g)
ca 15 svarta oliver med kärnor, gärna Kalamata
1/2 tsk salt
Tillbehör
ris eller pasta

Gör så här:

1.Köttbullar: Lägg ströbrödet i kallt vatten ca 5 min. Blanda ströbröd, färs, lök, ägg, salt, peppar och oregano. Rör tills färsen är väl blandad. Forma 12 stora köttbullar och bryn dem i smör. Ta upp köttbullarna på ett fat.
2. Sås: Smält smöret i stekpannan. Fräs lök och vitlök ca 2 min under omrörning. Tillsätt rödvin, tomater, grillad paprika i mindre bitar och svarta oliver. Sjud utan lock 5 min. Smaka av med salt.
3. Lägg tillbaka köttbullarna i pannan och låt puttra ytterligare ca 10 min. Servera med ris eller pasta.
(från Allt om mat 6/2006, eller Jonas blogg)

Lax i Thaisås med röd curry och kokos

>LAX I THAISÅS MED RÖD CURRY & KOKOS

4 portionsbitar lax
1 burk kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 limefrukt, rivet skal +juice
1/2 tsk salt

Gör så här:

Skär laxen i bitar, vispa sedan ihop ovanstående ingredienser till en sås. Häll såsen i en traktörpanna och låt koka upp. Lägg i laxen och låt den sjuda klar. Tar ca 8 min beroende på fiskens storlek.

Servera med ris och sockerärter eller wokade grönsaker.

TIPS! Byt ut laxen mot kyckling. Annars samma procedur.

(från Martinas blogg)