Sommarsallad

Jag hittade en spännande sommarsallad på recept.nu, av Leila. Vi provade den till helgrillad entrecote och den var vansinningt god.

Ingredienser

2 askar ruccola
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 ask hallon
1 ask björnbär
1 ask blåbär
300 g getost (chevré)
100 g valnötter

Gör så här

1. Lägg rucolan på ett serveringsfat. Ringla över olivolja och balsamvinäger, salta och peppra. Strö över bären och smula över getost.
2. Rosta valnötterna med lite flingsalt i en torr stekpanna. Strö dem över salladen.

Frukostbröd med lingon

 

Lingonbröd

2 st

3 dl vatten
1 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 msk linfrön
50 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl matolja
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl

Ugn 200 grader

Gör så här

1. Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman till en tjock gröt, ca 5-7 min. Låt gröten svalna till rumstemperatur.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma gröten, vatten, olja, lingonsylt och salt. Blandningen ska vara fingervarm. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta sedan degen kraftigt med degkrokar. Låt den jäsa under bakduk 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och baka ut till två avlånga limpor. Smörj och mjöla två 1,5-liters avlånga brödformar och lägg i limporna. Låt jäsa under bakhanduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Frusen hallon-cheesecake med blåbär

6-8 personer

200 g chocolate chip cookies
50 g smält smör

Fyllning

2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt

Garnering

2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär

1. Täck botten på en springform, ca 22 centimeter i diameter, med bakpapper. Krossa kexen till fina smulor och blanda ner smöret. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten på formen. Ställ formen kallt.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med 1 dl av sockret vitt och pösigt.
3. Mosa hallonen och rör ner i äggsmeten. Vispa grädden och blanda ner den.
4. Vispa äggvitorna med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitorna i hallonkrämen och häll massan i formen. Ställ formen i frysen i 4 timmar.
5. Ta ut formen från frysen och bre på blåbärssylten. Garnera med hallon och blåbär. Låt cheesecaken stå i rumstemperatur ca 30 minuter före serveringen.