Gubbröra

6 portioner

12 st ansjovisfiléer
6 st hårdkokta ägg
3 st medelstora kokta potatisar
1 finhackad gul lök
smör
1 stor knippa dill, finhackad
1 stor knippa gräslök, finhackad
1,5 dl vispgrädde
3 msk kaviar
kavring

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
2. Rensa och finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
3. Hetta upp en stekpanna. Fräs löken på medelstark värme i smör, utan att den tar färg.
4. Skala och skär potatisarna i centimeterstora bitar.
5. Tillsätt ägg, ansjovis, dill, gräslök, potatis, grädde och till sist kaviar. Rör om. Låt röran småputtra så att den får en lätt krämig konsistens.
6. Servera röran ljummen på tunt skivad kavring.

Ansjovisrulle

Ansjovisrulle

50 g marg.
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk ansjovisspad
3 äggulor
½ tsk bakpulver
3 äggvitor

Fyllning :
2 msk. marg.
3 st. gul lök hackade
1 burk (125g) ansjovisfileer hackade
50 g riven ost
1 dl hackad persilja

Smält marg. Rör ner mjöl och späd med mjölk och grädde. Koka såsen, som blir ganska tjock, någon minut. Tillsätt ansjovisspad, äggulor och bakpulver. Låt smeten svalna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Smörj ett bakplåtspapper och bred ut. Grädda i 250g i ca: 20min.

Fräs löken mjuk blanda i ansjovis. Bred lökmassan över kakan och strö över persilja och hälften av osten. Rulla ihop kakan till en rulle. Strö över resten av osten och gratinera den i 275g ungsvärme i ca: 6-8 min.

Om rullen lagas i förväg och är kall, gratinera den i 225g ungsvärme i ca: 15 min. för att den ska bli genomvarm.